Lichtontwerp voor het kantoor
Veel medewerkers brengen zo'n 8 uur per dag door op een werkplek op kantoor. Een goede verlichting draagt ook op de werkvloer aan het gevoel van welzijn: dit maakt het uitvoeren van activiteiten mogelijk en heeft daarnaast een uitwerking op de gezondheid. Voor een bedrijf is verlichting bovendien een representatieve en economische factor.
Al meer dan 20 jaar adviseren de lichtontwerpers van Lampenwelt Professional zakelijke klanten over de ideale kantoorverlichting. Hierbij houden de experts rekening met alle individuele omstandigheden en wensen.
Kenmerken van moderne kantoorverlichting
Human Centric Lightning
Kantoorlampen gebruiken concentratieverhogend licht met een groot aandeel blauw om vermoeidheid tegen te gaan. De allernieuwste HCL-verlichtingssystemen simuleren met hun lichtkleur ook de natuurlijke daglichtveranderingen. Zo ondersteunt de verlichting optimaal de productiviteit en de gezondheid.
Taakgerelateerd
In elk kantoor zijn er wisselende werkzaamheden en locaties. Verlichting moet met al deze aspecten rekening houden om het dagelijkse reilen en zeilen op de werkvloer zo soepel mogelijk te laten verlopen. Het licht aan een bureau moet aan andere criteria voldoen dan de verlichting op een centrale ontmoetingsplaats voor de evaluatie van het ontwerpwerk.
Energie- en kostenefficiëntie
Een essentiële factor voor elke onderneming is winstgevendheid. Intelligente kantoorverlichting maakt gebruik van efficiënte LED-verlichtingstechnologie. Bovendien reageert de verlichting op de aanwezigheid van personeel en de intensiteit van het invallende daglicht door middel van aanwezigheids- en schemeringsensoren.
Lampen voor op kantoor
Lichtkwaliteit op kantoor
De experts van Lampenwelt Professional houden bij het lichtontwerp rekening met de exacte omstandigheden ter plaatse, om zo de optimale kantoorverlichting te bepalen.
Qua ruimtelijke eigenschappen houden we bijvoorbeeld rekening met het volgende:
Invallend daglicht
Verspreiding van het licht over muren, plafonds en vloeren
Plafondhoogte, nissen, wandkleuren
Ruimtezones die verlicht moeten worden
Het verloop van licht en schaduw in de ruimte
De effecten van licht, kleuren en materialen op de atmosfeer
Nationale factoren, omdat licht ook een culturele kwestie is
De omstandigheden in de ruimte bepalen de oplossingen.
Qua keuze van lampen houden we onder meer rekening met het volgende:
Verlichtingsniveau en luminantiedistributie
Beperking van directe verblinding
Beperking van de weerkaatste schittering op beeldschermen en op andere werkapparatuur
Driedimensionale zichtbaarheid door een passende schaduwwerking
Vermijden van storende schaduwen
Lichtkleur en kleurweergave, flikkervrije werking
De keuze van de lamp voldoet aan al deze eisen.
De focus op de mens
De studie „Wahrgenommene Lichtqualität im Büro” (De waargenomen lichtkwaliteit op kantoor) van Zumtobel en het Fraunhofer Institut toont aan wat voor medewerkers in het dagelijkse kantoorleven belangrijk is. Bij ons lichtontwerp is de medewerker altijd de hoogste prioriteit.
De normen bevelen verlichtingssterkten van ongeveer 500 lux aan. Uit de studie blijkt echter dat medewerkers de voorkeur geven aan verlichtingsniveaus van 800 lux en meer.
Uit de studie blijkt dat kunstlicht vaak meer dan zes uur wordt gebruikt: niet alleen op winterdagen. maar ook in de zomer.
Individueel dimbaar en van kleur veranderend kunstlicht verhoogt het welzijn en daarmee de productiviteit en creativiteit.
Direct/indirect licht ontlast de ogen door verminderde helderheidscontrasten en biedt de beste lichtomstandigheden - en dat ervaart ook het personeel.
Soorten kantoren
Niet alle kantoren zijn hetzelfde. Onze lichtontwerpers stellen verschillende oplossingen samen waaruit u kunt kiezen voor uw verschillende ruimtes. Welke verlichtingssystemen worden gebruikt, hangt ook altijd af van de wettelijke voorschriften.
Vloeroppervlak 10 tot 50 m²
Voor 1 tot 2 personen
Veel daglicht
Er wordt tijdelijk gebruik gemaakt van kunstlicht. We raden lampen parallel aan het raam aan, bijv. hanglampen.
Vloeroppervlak 50 tot 300 m²
Voor maximaal 25 personen
Veel werkplekken dichtbij het raam
hebben daglicht
Er wordt tijdelijk gebruik gemaakt van kunstlicht. We raden lampen parallel aan het raam aan, bijv. hanglampen.
Vloeroppervlak van 400 tot 1.200 m²
Voor maximaal 100 personen
Voortdurende kunstverlichting vereist
naast een ruimtegerelateerde verlichting
Er wordt tijdelijk gebruik gemaakt van kunstlicht. We raden lampen parallel aan het raam aan, bijv. hanglampen.
Werkplaatsverordening inzake verlichting
Precieze informatie over de verlichtingssterkte op de werkplek is te vinden in de norm DIN EN 12464 en in ASR 7/3 (Technische voorschriften voor verlichting op de werkplek). De werkplaatsverordening inzake verlichting schrijft bijvoorbeeld voor een conventionele kantoorwerkplek een verlichtingssterkte van 500 lux voor. Bij ons lichtontwerp houden wij rekening met deze en andere specifieke vereisten. Lees hier meer over optimale verlichting op de werkplek.
Indeling in zones en aanvullende gebieden
Niet alleen het kantoor zelf en de verschillende lichtzones, maar alle ruimtes van het complex moeten op een aantrekkelijke en functionele manier worden verlicht. Onze lichtontwerpers storten zich vol overgave op uw kleine of grote verlichtingsproject. In een alomvattende zone-indeling bepalen zij welke zones ook buiten de eigenlijke werkplek speciale verlichtingseisen hebben.
Entree
Bij de receptie is de verlichting enerzijds gericht op een goede eerste indruk met uitnodigend en niet-verblindend licht. Anderzijds houden we hierbij ook rekening met optimale visuele omstandigheden voor het personeel.
Gang
Functionele lampen zorgen voor optimale visuele omstandigheden in gangen. Gericht gebruik van accentverlichting zorgt voor afwisseling, bijvoorbeeld door op stijlvolle wijze de aandacht te richten op voorwerpen.
Conferentiezaal
Gelijkmatig, helder licht heeft een representatief effect en is essentieel voor intensieve uitwisseling in de vergaderruimte. Indien accessoires zoals een beamer worden gebruikt, dan is dimbare verlichting onmisbaar.
Kantine
In tegenstelling tot de werkplekken raden we voor de kantine warmwitte, gezellige verlichting aan. Eten ziet er in dit licht ook aantrekkelijker uit.
Perfect lichtontwerp met inachtneming van economische aspecten
Slimme zonweringen, zoals rolluiken en jaloezieën, regelen de inval van daglicht. Dit beperkt de warmteontwikkeling beperkt en vermijdt verblinding. Tegelijkertijd wordt het daglicht zo optimaal de ruimte in geleid.
Intelligente aanwezigheidsmelders schakelen de verlichting op basis van aanwezigheid. Bovendien detecteren schemersensoren het invallende daglicht. Op die manier wordt het licht gedimd of geschakeld al naar gelang de behoefte.
Een BUS-systeem voor het hele gebouw controleert voortdurend de werking van de lampen. Als er iets misgaat, dan kan er onmiddellijk ingegrepen worden. We raden ook aan om veiligheidsverlichting in het lichtontwerp te integreren.
Afbeeldingsbron: dguv