TIPS
inbraakbeveiliging met bewegingssensoren

Inbraakbeveiliging met bewegingsmelders

Bewegingsmelders zorgen voor veiligheid - bij het parkeren in de garage, op paden en in trappenhuizen. De detectoren dienen echter niet alleen voor een optimale oriëntatie, maar zijn ook een uitstekende uitbreiding van de inbraakbeveiliging. Inbrekers zijn immers over het algemeen op zoek naar gemakkelijke manieren om zich onopgemerkt toegang te verschaffen - sensorgestuurde verlichting is dan een streep door de rekening.

Licht is een belangrijk onderdeel van inbraakbeveiliging. Donkere hoeken worden efficiënt verlicht wanneer het systeem een beweging detecteert. Hierdoor wordt het huis een moeilijk doelwit voor inbrekers.

Inbraakbeveiliging met bewegingssensoren

Als het licht aangaat, dan worden ook de buren gewaarschuwd. Zij kunnen vervolgens gemakkelijk vaststellen of het de huiseigenaar of een inbreker is.

Voor een afschrikkend effect moet de lamp direct oplichten tot 100% helderheid en schakelvast zijn. Dit is optimaal te verwezenlijken met LED-verlichtingstechnologie.


Hoe werken bewegingsmelders?

Bij bewegingsmelders worden verschillende technologieën gebruikt:

Infraroodsensoren
(PIR)

Infrarood-bewegingsmelders reageren op naderende objecten, bijv. personen en voertuigen, door bewegende warmtebronnen te detecteren. Deze bewegingsmelders zijn bijzonder betrouwbaar, maar detecteren eerder zijwaarts bewegende objecten dan objecten die de sensor frontaal naderen.

Intelligente
hoogfrequente sensoren (iHF)

iHF (ook wel: radarsensoren) werken via elektromagnetische golven en kunnen dieren van mensen onderscheiden. Deze sensoren detecteren bewegingen ongeacht de richting en soms zelfs door dunne muren of deuren heen.

Beeldverwerkende
camerasensoren

Camerasensoren evalueren de opgenomen beelden. Als er een verandering optreedt of als bepaalde beeldelementen gedetecteerd worden, dan reageert de bewegingsmelder. De meeste camerasensoren kunnen gemakkelijk mensen van dieren onderscheiden.


Waar kan ik bewegingsmelders als inbraakbeveiliging gebruiken?

Voor een uitgebreide inbraakbeveiliging met bewegingsmelders is het van groot belang om niet alleen de hoofdingang te verlichten. Ook zij- en achteringangen, alsmede ramen en nauwe toegangspunten rondom het huis moet u beveiligen. Deze toegangsmogelijkheden genieten de voorkeur van inbrekers, omdat deze vaak niet direct zichtbaar zijn.

Bij de voordeur

Bij de tuindeuren

Bij de voorgevel en de achterkant van het huis

Voor het bewaken van de tuin

Bij de ingang van de garage

Voor de ingang van de binnenplaats


Hoe kan ik bewegingsmelders het beste positioneren?

Elke lamp met bewegingsmelder en vooral afzonderlijke bewegingsmelders moeten na de installatie worden getest. Op basis hiervan dient u deze optimaal af te stellen om het te beveiligen gebied volledig en zonder dode hoeken te bestrijken. Monteer de lamp resp. de bewegingsmelder ook zo hoog mogelijk, zodat deze niet gemakkelijk bereikbaar zijn voor een eventuele inbreker.

Veel afzonderlijk monteerbare bewegingsmelders hebben horizontaal en verticaal zwenkbare optische systemen.

steinel

Een tweede persoon controleert de optimale uitlijning van de bewegingsmelders. Dit betekent dat u deze zonder problemen achteraf kunt bijstellen.


Inbrekers afschrikken met automatische verlichtingsscenario's

Inbrekers geven de voorkeur aan gemakkelijk toegankelijke gebouwen waar niemand thuis is en waar ze ongezien kunnen binnenkomen. Als dit niet het geval is, dan richt de inbreker zich op een gemakkelijker doelwit.

Met intelligente aanwezigheidssimulatie van smarthome-lampen en -verlichting is het tegenwoordig kinderspel om de indruk te wekken dat er iemand thuis is.

inbreker afschrikken

Slimme lichtbronnen in verschillende kamers kunt u via een app programmeren. Dit wekt de indruk van "alledaagse bezigheid" in het pand.

inbrekers afschrikken

De bediening van de app is bijzonder intuïtief. Als het smarthome-systeem ook in het WLAN-netwerk is geïntegreerd, dan hebt u ongeacht uw locatie toegang tot de verlichting.


Welke andere slimme accessoires zijn er nog meer voor inbraakbeveiliging?

Het beveiligen van de eigen woning tegen inbraak bestaat uit vele factoren. Dit varieert van deuren, ramen en sloten tot gebouwtechniek met automatische rolluiken en zonwering. Met moderne smarthome-systemen zoals Homematic IP of intelligente verlichtingssystemen zoals Philips Hue, kunt u smarthome-beveiliging ook achteraf eenvoudig inbouwen.

Buitencamera's

Buitenlampen met camera zijn geïntegreerd in het WLAN-netwerk. Ga voorafgaand aan de installatie na of het WLAN-netwerk tot dit deel van het huis dekking biedt.

Netwerksensor

Vaak zijn aparte SD-kaarten tot 64 GB nodig om de video's met hoge resolutie op te nemen. Deze zijn niet inbegrepen in de leveringsomvang.


Tot slot nog een tip

Hoe slim de beschermingsmaatregelen ook zijn, een overvolle brievenbus is een teken dat er niemand thuis is. De buurman vragen om deze tijdens de vakantie af en toe leeg te maken, maakt ook deel uit van een doeltreffende inbraakpreventie.