Tips
header energielabel

Het nieuwe energie-efficiëntielabel van de EU De belangrijkste vragen

Het nieuwe energielabel voor elektrische apparaten geldt sinds 1 maart 2021 in heel Europa, voor verlichting is het nieuwe label pas vanaf 1 september 2021 geldig. Beide labels zullen tot 1 maart 2023 naast elkaar bestaan, maar veel fabrikanten zullen eerder de overstap naar het nieuwe label maken. Wij beantwoorden de belangrijkste vragen over het nieuwe energielabel en laten zien wat er verandert - en wat er blijft.


Waarom is er een nieuw energielabel?

Elektrische apparaten zijn de afgelopen jaren steeds energie-efficiënter geworden. Als gevolg daarvan werd het merendeel van alle apparaten als efficiënt beschouwd en waren er nauwelijks verschillen in de energie-efficiëntieklassen A+, A++ en A+++. Het nieuwe energielabel van 2021 is bedoeld om de verschillen voor de consument weer transparant te maken. Daarom zullen alle apparaten opnieuw worden geëvalueerd.

Energieeffizienzlabel

Wat is het verschil met het oude energielabel?

A+, A++ und A+++ (de plus-klassen) bestaan met het nieuwe label niet meer. De nieuwe schaal loopt van klasse A tot G. Klasse A bestaat voorlopig nog niet om in de toekomst nog energie-efficiëntere apparaten met nieuwe technologieën in te kunnen delen. De klassen B en C zijn dus voorlopig de meest energie-efficiënte armaturen.

Bovendien is er nu ook een QR-code waarmee gedetailleerde informatie over de energie-efficiëntie uit de online databank EPREL kan worden geraadpleegd. Registratie is verplicht voor fabrikanten.

Vergelijking van de energielabels: Zo ziet het nieuwe energielabel er uit

Het oude energie-efficiëntielabel

Het oude energie-efficiëntielabel

  1. Oude energie-efficiëntieklassen

  2. Kilowattuur per 1.000 gebruiksuren

Het nieuwe efficiëntielabel

Het nieuwe efficiëntielabel

  1. Herberekende energie-efficiëntieklassen

  2. Kilowattuur per 1.000 gebruiksuren

  3. QR-code voor het opvragen van efficiëntiegegevens uit de EPREL-databank


Energielabel 2021: Kan ik de oude en de nieuwe energieklassen met elkaar vergelijken?

De efficiëntieklasse wordt voor elke armatuur opnieuw bepaald met nieuwe testprocedures. Daarom zijn oude en nieuwe energieklassen nauwelijks vergelijkbaar. Zo zal de externe stroomvoorziening in de toekomst worden toegevoegd aan het energieverbruik, waardoor de algehele efficiëntie daalt.

Bovendien blijft de energieklasse A leeg door de overgang naar het nieuwe energielabel - dit is voorbehouden voor toekomstige, nog energie-efficiëntere technologieën.


Zijn armaturen door het nieuwe energielabel minder efficiënt?

Nee, ze zijn nog steeds energie-efficiënt. Het nieuwe efficiëntielabel heeft strengere testprocedures en is ontworpen met het oog op de toekomst. Volgens de huidige normen zijn de efficiënte producten met het oude energielabel na de omschakeling nog even efficiënt..


Welke apparaten krijgen het nieuwe EU-energielabel?

Alle elektrische apparaten die een oud EU-energie-efficiëntie-etiket hebben, krijgen ook een nieuw etiket. Naast armaturen en lampen gaat het bijvoorbeeld ook om televisietoestellen of huishoudelijke elektrische apparaten zoals wasmachines en koelkasten.

Meer dit onderwerp:

Energie-etikettering voor verlichting - officiële website van de Europese Unie


FAQ: Veelgestelde vragen over energie-efficiëntie

Wat is A+++ nu?

Is er nu geen klasse A meer?

Bestaat het oude energielabel voor verlichting vanaf 1 september niet meer?

Waarom heeft mijn product geen energielabel?