10% vanaf €99 & 15% vanaf €199 extra korting op bijna alles
Eén ding is zeker: zonder hen zou (niet alleen) het donkere seizoen een stuk onaangenamer zijn! We hebben het natuurlijk over buitenlampen met sensor. Deze schakelen namelijk de verlichting automatisch in als we 's morgens in het donker de trap af renen bij de voordeur of als we 's avonds de oprit op rijden.
De beste lichtbron voor elke buitenlamp met sonsor is natuurlijk LED. Vast geïnstalleerd of als retrofitlamp (voor conventionele lampen met fitting). De reden hiervoor is niet alleen de energie-efficiëntie of de duurzaamheid. Bij lampen met bewegingssensoren zorgen LEDs namelijk zonder uitzondering direct voor 100% helderheid . En dat hebt u echt wel nodig om de trap op te lopen in het donker, maar ook voor inbraakbeveiliging.
Alle lampen die u op uw perceel nodig hebt! Dat wil zeggen:
Buitenwandlampen met sonsor voor alle zones rondom het huis, bijvoorbeeld de voordeur
Plafondlampen met sonsor voor overdekte buitenruimtes, zoals het terras
Tuinpadverlichting met bewegingssensor, bijv. voor tuinpaden
Sokkellampen met bewegingssensor, bijv. voor muren en balustrades
Lampen op zonne-energie met sensors, waaronder spots, lampen met grondspies, wandlampen en tuinpadverlichting, enz.
Daarbij laten we dan nog de lampen buiten beschouwing die u achteraf met een externe bewegingssensor kunt uitrusten. We hebben het hier uitsluitend over buitenlampen met een vast geïnstalleerde sensor. Dan hoeft u de lamp en bewegingssensor alleen nog maar aan in te stellen aan de hand van de omstandigheden op uw perceel. Hierbij wijzigt u het detectiebereik, d.w.z. de hoek, het bereik en de lichtduur.
Als u een gloednieuwe buitenlamp moet kiezen, dan raden wij u een buitenlamp met geïntegreerde bewegingsmelder aan. Bij deze lampen is de bewegingssensor stevig in het frame geïntegreerd en gebruiksklaar. U hoeft deze alleen nog maar correct af te stellen. U voert de montage volledig ongecompliceerd uit met behulp van de meegeleverde montagehandleiding. Het beste kunt u deze aan de elektricien overhandigen die de lamp op de correcte wijze monteert.
Als u daarentegen een bestaande armatuur met een bewegingssensor wilt uitrusten, dan zorgt u er eerst voor dat alle veiligheidsvoorschriften voor het werken aan elektronische systemen in acht worden genomen. Uiteraard kunt u ook meteen uw elektricien inschakelen. Van tevoren moet u bedenken of de lichtbron alleen via de bewegingssensor of ook via een schakelaar wilt kunnen bedienen. Om u niet te beperken, kunt u een keuzeschakelaar laten installeren. Hiermee kunt u comfortabel kiezen tussen de bewegingsmelder modus of permanent in- of uitschakelen.
Buitenlampen met sensors op zonne-energie leveren u geen montageproblemen op. U hoeft de lampen in elk geval niet te bekabelen. De energie voor de verlichting wordt overdag door het zonnepaneel geabsorbeerd. Bij buitenwandlampen op zonne-energie moet u er natuurlijk voor zorgen dat deze aan de muur bevestigd zijn. De gemakkelijkste uitvoering is waarschijnlijk de lamp op zonne-energie met grondspies, die u steeds opnieuw ergens anders kunt plaatsen.
Een buitenlamp met bewegingssensor hangt meestal op een plek waar u niet voortdurend licht nodig heeft. Bijvoorbeeld bij de trap bij de voordeur, op de binnenplaats of bij de ingang van de garage of in een steegje. Daarom dient u de bewegingssensor nauwkeurig af te stellen (als dit mogelijk is bij het product). Anders gaat het licht uiteindelijk niet aan als u uw auto parkeert of met volle boodschappentassen de trap naar de voordeur op loopt. En daar draait het nu precies om!
Bepaal dus van tevoren waar u de lamp wilt gebruiken en kies daarvoor producten met geschikte eigenschappen. Belangrijke eigenschappen zijn de detectiehoek, het detectiebereik en de lichtduur. Deze eigenschappen variëren van lamp tot lamp en zijn niet altijd instelbaar. Lees daarom altijd goed de productbeschrijving.
Overigens: om te voorkomen dat de bewegingsmelder ook overdag het licht inschakelt, is er een schemersensor. Deze is vaak vast geïnstalleerd in de buitenlamp met sensor (meer informatie vindt u in de productinformatie). Deze sensor meet de omgevingshelderheid. Bij een bepaalde lichtsterkte wordt de bewegingssensor geactiveerd of juist gedeactiveerd. Bij sommige producten kan de schemersensor ook ingesteld worden - mensen hebben immers een hele uiteenlopende perceptie van voldoende licht of pikkedonker.
Een veelvoorkomende toepassing voor buitenlampen met sensor: de voordeur. Bij buitenwandlampen is een detectiehoek van 90° vaak voldoende. Voor een volledige huismuur wordt 180° aanbevolen. De verlichting van tuinpaden met tuinpadverlichting werkt goed met een detectiehoek van 120°. Heeft u al een specifiek product met een grotere detectiehoek geselecteerd? Dan kunt u dit product met een gerust hart kopen en later de detectiehoek handmatig aanpassen met behulp van afdekkingen.
Bij het instellen van het detectiebereik ontkomt u niet aan uitproberen: vraag een tweede persoon om uw net ingestelde bewegingssensor te testen door ijverig op en neer te lopen. Ondertussen zorgt u voor de fijnafstemming. Dan past de buitenlamp met sensor ook perfect bij uw perceel!
U kunt de lichtduur aanpassen aan uw behoeften. Baseer dit op uw eigen ervaringen. Parkeren in de garage duurt voor de een langer dan de ander en soms is het handig om meer of juist minder traptreden naar de voordeur te belichten.
In de overgrote meerderheid van de gevallen beschikken buitenlampen over zogenaamde passieve infraroodsensoren (PIR-sensoren). Deze sensoren registreren een warmtebeeld en reageren op veranderingen door het licht in te schakelen. Deze technologie wordt gebruikt voor zowel buiten- als binnenlampen.
Binnenshuis worden daarnaast hogefrequentie- en radarsensoren gebruikt. Deze werken via elektromagnetische golven. Voor buiten worden steeds vaker intelligente HF-sensoren (iHF) gebruikt.
Ultrasone sensoren daarentegen, die werken aan de hand van geluidsreflectie, worden alleen binnenshuis gebruikt.
Een andere sensor is de camerasensor, die een elektronische evaluatie van de beeldinhoud uitvoert en zowel binnen als buiten wordt gebruikt. Verwar deze sensor niet met cameralampen - een van de meest innovatieve buitenlampen ooit. Deze laatste geeft u overal ter wereld toegang tot de camera van uw lamp. U krijgt dan de ingang van het huis te zien (en ontvangt informatie door middel van een push-bericht als bijvoorbeeld de postbode aan de deur staat). Dergelijke hoogwaardige lampen, die vaak ook voorzien zijn van een microfoon en andere technische snufjes, vindt u bij merkfabrikanten zoals STEINEL.
De juiste beschermingsgraad behoort tot de belangrijkste factoren waar u rekening mee moet houden bij het kiezen van uw nieuwe buitenlamp met (en zonder) sensor. Buitenlampen worden blootgesteld aan een zeer uiteenlopende weersomstandigheden. Maar niet in elke zone van uw perceel van uw eigendom woedt de storm en regent het pijpenstelen. Daarom hebben buitenlampen niet altijd dezelfde beschermingsklasse nodig. De IP-beschermingsklasse zorgt ervoor dat de lamp voldoende beschermd is tegen het binnendringen van vocht en vreemde voorwerpen.
Overigens: als het gaat om robuustheid voor buitenshuis, dan denken veel mensen automatisch aan buitenverlichting van roestvrij staal. Veel buitenlampen met en zonder sensor zijn tegenwoordig echter gemaakt van hoogwaardig kunststof, dat ook prima geschikt is voor gebruik buitenshuis.
Als u toch voor roestvrij staal wilt kiezen, dan profiteer u natuurlijk van alle voordelen van dit materiaal:
roestvrij staal ziet er altijd goed uit
roestvrij staal is minder gevoelig voor corrosievorming
roestvrij staal is robuust en stabiel
roestvrij staal is zeer temperatuurbestendig
roestvrij staal is uiterst onderhoudsvriendelijk
De doorgestreepte prijzen komen overeen met de adviesprijs van de fabrikant.
Alle prijzen zijn inclusief 21% BTW en excl. verzendkosten.